Ημέρα Τουρισμού: «Τουρισμός και Θέσεις Εργασίας: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

September 26, 2019

Ημέρα Τουρισμού: «Τουρισμός και Θέσεις Εργασίας: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, γιορτάζεται φέτος με θέμα «Τουρισμός και Θέσεις Εργασίας: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Αναντίλεκτα η αξία των τουριστικών επαγγελμάτων είναι ψηλότερη από ότι τους καταλογίζεται. Ο τομέας του τουρισμού είναι σημαντικός τομέας απασχόλησης ανά το παγκόσμιο με ποσοστό γύρω στο 10%, ενώ στα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι προσφέρεται για εργοδότηση από όλο το κοινωνικό φάσμα, με ευοίωνες συνθήκες για επαγγελματική καριέρα ή για επιχειρηματική δράση.

Η απασχόληση προσφέρει μια σειρά από μοναδικά πλεονεκτήματα, όπως δυνατότητα ευέλικτης απασχόλησης, δυνατότητα παρεμφερών ωφελημάτων π.χ. διακοπές σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, δυνατότητα εύκολης εργασιακής μετακίνησης οπουδήποτε ανά το παγκόσμιο, όπως και δυνατότητα να γίνονται γνωριμίες με πελάτες ή συναδέλφους από όλο σχεδόν το κόσμο.

Οι επιλογές απασχόλησης καλύπτουν πραγματικά όλο το κοινωνικό φάσμα, γεγονός που αναδεικνύει την κοινωνική αξία του τουρισμού. Υπάρχουν ευκαιρίες για επαγγελματική καριέρα ψηλού επιπέδου, όπως υπάρχουν και θέσεις εργασίας για τους λιγότερο ευνοούμενους της κοινωνίας. Επίσης αναγνωρίζεται καθολικά η συνδρομή του στην έξοδο από οικονομικές ή άλλες κρίσεις, όπως έγινε πρόσφατα και στην περίπτωση της Κύπρου.

Ο τομέας προσφέρει από τη μια, τα δημιουργικά επαγγέλματα, όπως η μαγειρική και το μπαρ που έχουν προ πολλού αναδειχθεί σαν ελκυστικά επαγγέλματα με κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση. Η μαγειρική πλέον λ.χ. κατέχει θέση καλλιτεχνίας, ενώ η συνεχή ανέλιξη προϊόντων και διατροφικών προσδοκιών την κάνουν ιδιαίτερα απαιτητική.
Από την άλλη βρίσκονται τα επαγγέλματα πρώτης γραμμής, υποδοχή και εξυπηρέτηση πελατών, όπου η ευχάριστη προσωπικότητα και γνώση, σμίγουν με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και ψηλού επιπέδου φιλοξενία, σε εκατοντάδες ευκαιρίες, ημερησίως, επαφής και συναλλαγής. Η οροφοκομία δίνει επίσης δυνατότητα εργοδότησης για αμφότερες μακροχρόνια ή περιστασιακή απασχόληση.

Ακόμα, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως ο κλάδος προσφέρεται για συμπλήρωμα εισοδήματος σε μεγάλο ποσοστό ατόμων για βραχεία απασχόληση, είτε φοιτητών, είτε για μεταβατική εργασία.

Η ξενοδοχειακή διεύθυνση ανήκει στους τομείς με ιδιαίτερη ελκυστικότητα και ψηλό στάτους. Πρόκειται για θέσεις που απαιτούν ψηλό επίπεδο γνώσεων, όπως και ιδιαίτερα αυξημένες ηγετικές και κοινωνικές δεξιότητες. Οι προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης και καθιέρωσης σε παγκόσμια κλίμακα καθιστούν τις διευθυντικές θέσεις, θέσεις προτίμησης.

Παραδόξως παρατηρούνται φαινόμενα έλλειψης στην στελέχωση σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες, όπψς και στην κυπριακή τουριστική βιομηχανία, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω συντονισμένης και αποτελεσματικής προβολής των πλεονεκτημάτων, κατά περίπτωση, όπως βεβαίως πρέπει να υλοποιούνται συστηματικά μέτρα βελτίωσης όρων εργασίας και επαγγελματικής προοπτικής.

Απώτερος στόχος είναι να διασφαλίζεται η παροχή των προσδοκώμενων υπηρεσιών με συνέπεια και σταθερότητα από ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό, επιτυγχάνοντας παράλληλα ψηλό βαθμό ικανοποίησης, μόνιμης απασχόλησης και επαγγελματικής ολοκλήρωσης.

Ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου τάσσεται να εργαστεί με αποφασιστικότητα και συνέπεια ώστε να καταστεί ο τουρισμός, τομέας απασχόλησης με ευοίωνο μέλλον για επιχειρηματίες και για επαγγελματίες προς όφελος όλου του φάσματος της κοινωνίας.