ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου: Άμεση αδειοδότηση του Πανεπιστημίου στην Αγία Νάπα

July 7, 2019

ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου: Άμεση αδειοδότηση του Πανεπιστημίου στην Αγία Νάπα

Ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου συμπαρατάσσεται με τις τοπικές αρχές στην επαρχία Αμμοχώστου για κάθε προσπάθεια που γίνεται για βελτίωση των συνθηκών οικονομικής, επιχειρηματικής ή εκπαιδευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, με στόχο την τόνωση της οικονομίας, ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο, καταπολεμώντας έμπρακτα δηλαδή την εποχικότητα.

Αφορμή δίδεται από τα δημοσιεύματα για παρελκυστική στάση κάποιων αρμοδίων κρατικών κύκλων που προβάλουν προσκόμματα στην αδειοδότηση της δημιουργίας και λειτουργίας πανεπιστημιακής σχολής στην επαρχία. Η αίτηση κατατέθηκε από το 2017, ενώ υπήρξαν εκ των προτέρων επαφές στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου βρίσκεται εγκλωβισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο της Κύπρου, ανάμεσα σε βρετανικές βάσεις και κατοχικά στρατεύματα. Πέρα της τουριστικής ανάπτυξης, κάθε προσπάθεια να αναπτυχθούν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας θα έπρεπε να είχε την πλήρη στήριξη όλων. Η λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής θα είχε απτά και σημαντικά οφέλη, όπως η ευρύτητα στην οικονομική δραστηριότητα, η ανύψωση του καταπονημένου κύρους της Αγίας Νάπας, θα ήταν παράλληλα μια πρώτης τάξης επένδυση κατά του εποχικού μαρασμού, ενώ θα ήταν εκκολαπτήριο ψηλού επιπέδου επιστημονικού και εργατικού δυναμικού.

Η επαρχία Αμμοχώστου έπρεπε, αντί εμποδίων, να είχε προνομιακή αντιμετώπιση σε ότι θα εμπλούτιζε την οικονομική δραστηριότητα, πόσον μάλλον όταν αφορά στη λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής. Καλούνται οι υπηρεσιακοί λειτουργοί να λάβουν τα μηνύματα των καιρών και των ιδιαιτεροτήτων της ημικατεχόμενης περιφέρειας, έχοντας κατά νουν, αμφότερα ‘το γράμμα και το πνεύμα του νόμου’, τις ειδικές συνθήκες, καθώς και τις ανάγκες ανάπτυξης της περιοχής.

Καλούμε την κρατική μηχανή να προχωρήσει, χωρίς άλλες υπεκφυγές, στην αδειοδότηση του έργου που θα δώσει πνοή σε μια αδικημένη επαρχία, με ποσοστό οικονομικής συνεισφοράς πολύ μεγαλύτερο από τις παροχές που τις επιστρέφονται.